Home Diverse Cum sa faci fata separarii cu copiii: 5 reguli de aur

Cum sa faci fata separarii cu copiii: 5 reguli de aur

by admin@nunta

Odata luata decizia de divort, prima preocupare este cum sa facem fata despartirii cu copiii, cum sa le pastram bunastarea in timpul procesului. Este important sa realizam ca trebuie sa lucram impreuna pentru a reduce impactul negativ pe care separarea sau divortul il pot avea asupra copiilor nostri. A conveni asupra unui plan parental responsabil este ceea ce au nevoie cei mici. 

Desi ar putea fi dificil sa lasi deoparte propriile diferente de cuplu in aceasta perioada stresanta, poti face tranzitia mai usoara pentru copiii tai urmand aceste reguli recomandate de avocat-online.eu.

5 reguli pentru a face fata separarii cu copii

1. Ofera copiilor tai darul de a nu fi nevoiti sa aleaga intre parintii lor

Cand explicati decizia de a va separa copiilor, este de preferat sa o faceti impreuna si sa evitati sa va invinovatiti unul pe altul. Respectati nevoia de a-si iubi tatal si mama si de a nu se vedea in mijlocul diferentelor cuplului. Daca copiii percep un vinovat si o victima, vor actiona corespunzator cu rolul in care sunt plasati, iar acest lucru va genera un conflict de loialitate greu de gestionat. Faciliteaza relatia cu celalalt parinte si cu familia extinsa a ambilor. Nu va invinovatiti unii pe altii . Acesta este primul pas pentru a invata cum sa faci fata separarii cu copiii.

2. Nu-l vorbi de rau pe fostul partener in fata copiilor

A auzi comentarii negative submineaza increderea copiilor tai in tine. Atribuirea etichetelor negative fostului tau – „infidel”, „mincinos”, etc. – face mai dificil pentru un copil sa ramana conectat emotional cu el sau ea. Cand copiii sunt bombardati cu informatii negative despre un parinte, ei pot incepe sa creada si sa se distanteze de un parinte de a carui dragoste si atentie inca au nevoie.

3. Fii consecvent

Copiii tanjesc sa fie consecventi si previzibili, iar un divort le poate provoca intr-adevar sentimentul de bunastare din cauza tuturor schimbarilor pe care le aduce in viata lor de zi cu zi. Cu cat poti face mai mult pentru ca ei sa-si inteleaga noile rutine si chiar sa poata participa la luarea deciziilor, cu atat mai natural vei experimenta procesul de separare.

4. Acorda atentie nevoilor fiecarui copil

Fiecare copil este unic si va procesa separarea de parinti in moduri diferite. Ramaneti in ton cu capacitatea lor de dezvoltare si fiti flexibili pentru a adapta fiecare pas la nevoile lor individuale. Si mai presus de toate, spune-i ca esti mereu disponibil sa asculti cum se simt, fara a-i judeca.

Dar te rog, nu te uita, pentru ca copiii tai vor fi bine atata timp cat esti bine. Fa-ti timp, ai grija de sanatatea ta in interior si in exterior. Poate ca aceste sfaturi pentru a supravietui divortului te ajuta. A sti sa faci fata unei despartiri de copii nu urmeaza o reteta exacta, dar unul dintre cele mai importante lucruri in acest proces de schimbare este sa ai grija de bunastarea ta.

5. Foloseste un limbaj adecvat

Foloseste un limbaj adecvat varstei cand vorbesti cu copiii tai despre despartire, ii va ajuta sa inteleaga mai bine cum se schimba lumea lor. O resursa valoroasa pentru a explica celor mici despartirea unui cuplu sunt povestile. Te va ajuta sa le explorezi sentimentele si sa-i ajute sa puna intrebarile care ii privesc.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

O sa-ti placa: