Home Diverse Ce este sistemul Cruise Control al mașinii și cum funcționează?

Ce este sistemul Cruise Control al mașinii și cum funcționează?

by admin@nunta

Ce este sistemul Cruise Control al mașinii și cum funcționează?

Mașinile mai noi, sunt prevăzute cu un sistem Cruise Control care fac viața șoferilor mai ușoară. Dacă deții o mașină care are un astfel de sistem, dar încă nu știi exact cum funcționează sau cum să te folosești de el, ei bine, este cazul să începi să experiementezi. 

Cruise Control este sistemul Pilot Automat, un sistem electric care este conceput pentru a păstra viteza de mers constantă, fără ca tu, ca șofer să mai apeși pedala de accelerație.  

Mașinile mai noi, au și opțiunea de Adaptive Cruise Control care reglează inclusiv distanța dintre mașina din fața. 

Funcția de pilot automat a fost inventată la sfârșitul anilor 1950, pentru a fi folosită la curse lungi, în special pe străzile unde nu este aglomerație și se poate merge cu o viteză constantă.  Opțiunea are menirea de a aduce un plus de confort șoferului, și de a avea o poziție mult mai relaxată la volan. 

În România, din păcate, această funcție nu este utilă în orice situație, datorită faptului că nu avem prea multe autostrăzi, iar cele existente sunt destul de aglomate. 

Chiar și atunci când funcția de pilot automat este pornită, șoferul trebuie să fie atent la trafic pentru a frâna în cazul în care se apropie prea mult de mașina din fața sau în cazul unei depășiri. 

Însă atunci când ai de făcut o cursă unde drumul este relativ liber, te poți bucura de această funcție a mașinii tale. 

Cum funcționează sistemul Cruise Control?

Acest sistem de funcționare este unul destul de simplu și poate funcționa doar pentru automobilele cu accelerație electronică. Cele care au cablu, care nu au clapeta controlată de un actuator electronic, nu pot ține viteza constantă. 

Accelerația mașinii este dată de clapeta de accelerație care are menirea de a controla cantitatea de aer care intră în motor. Iar în funcție de modul în care este apăsată pedala, un senzor transmite informația la actuator, care va deschide sau închide clapeta de accelerație. 

Sistemul de Cruise Control se folosește de actuatorul care are menirea de a mișca clapeta de accelerație, atunci când pedala este apăsată, sau de un actuator secundar. 

Atunci când pilotul automat este pornit, practic, actuatorul rămâne în această poziție, ceea ce înseamnă că nu mai trebuie apăsată pedala de către șofer. 

Defecțiunea pilotului automat

Atunci când sistemul Cruise Control prezintă anumite defecțiuni sau pur și simplu nu mai funcționează, s-ar putea ca mașina ta să aibă o problemă de accelerație pentru care, este cazul să apelezi la un service auto pentru o diagnoza auto. Acest lucru nu este unul pe care să îl neglijezi, pentru că îți poate pune viața în pericol. 

Componentele sistemului pilot automat care sunt defecte pot produce efecte negative asupra accelerației, iar acest lucru, cu siguranță nu este unul pe care ți-l dorești, în special atunci când mergi la drumuri lungi. 

O eventuală defecțiune a pilotului automat va fi semnalizată în bord prin martorul de bord sau pur și simplu poți observa că acesta nu funcționează.  

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

O sa-ti placa: