Home Diverse Românii s-au grăbit să își cumpere case în pandemie. Casele din Pipera și nu numai, la mare căutare

Românii s-au grăbit să își cumpere case în pandemie. Casele din Pipera și nu numai, la mare căutare

by admin@nunta

În complicatul an 2020, românii au fost cei mai rapizi din Europa în ceea ce privește cumpărarea unei locuinţe. Le-a luat în jur de trei luni pentru achiziţie şi au văzut cel mult 5 proprietăţi, înainte de a se hotărî, spun cei care activează în acest domeniu.

Mulţi au vrut casă pe pământ, așa cum sunt casele din Pipera, dar nu numai, fiecare alegând după cum îi permite bugetul. Dar cum oferta nu este foarte mare, mulți şi-au cumpărat terenuri intravilane. În ultimele luni, vânzările de parcele s-au dublat faţă de aceeaşi perioadă din 2019, ceea ce a dus şi la o creştere a preţurilor.

O locuinţă din Baloteşti, aflată la câţiva paşi de lac, s-a vândut de la a doua vizionare, pentru 250.000 de euro. Iar mai multe case aflate la trei kilometri de Piteşti s-au vândut anul trecut încă din faza de proiect.

Pandemia a schimbat viziunea multor români când vine vorba de locuinţe. Zeci de mii de oameni muncesc acum de acasă. Distanţa până la staţia de autobuz sau de metrou nu mai contează atât de mult. Contează zonele verzi şi aerul curat.

“Majoritatea clienţilor corporatişti îşi doresc case noi, care să le asigure confortul de acea cameră în plus pentru a lucra de acasă, să aibă conexiune bună la Internet, dar să fie cât mai aproape de natură. Sau renunţă la utilităţi, cum ar fi apă şi canal, pentru a fi aproape de pădure”, explică un agent imobiliar, Andra Dinu.

Cum în oraşe oferta de case este limitată, mulţi s-au reorientat şi vor să își cumpere terenuri pentru a-şi construi singuri locuinţa dorită. Aşa că în ultimele trei luni, cererea a explodat. Numai în ianuarie, la nivel naţional, s-au vândut peste 16.000 de terenuri intravilane, cu 70% mai multe ca în prima lună a lui 2020.

“Au crescut iniţial cu procente de la 20 spre 25%, dar pe alocuri avem creşteri și mai mari.”, declară un consultant imobiliar.

Nordul Capitalei, foarte căutat

În Bucureşti, a crescut în ultimul an interesul pentru localităţile din nordul Capitalei, cu lacuri şi păduri.

În Otopeni şi Tunari, preţul pentru metrul pătrat de teren a urcat la 140 de euro, la Corbeanca a ajuns 120 de euro, iar la Baloteşti 100 de euro.

Consultanţii imobiliari ne sfătuiesc să nu uităm însă că pandemia va trece, iar noi ne vom relua o parte din vechile obiceiuri, iar Bucureştiul este al patrulea cel mai aglomerat oraş din Europa.

“Te muţi lângă Bucureşti, dar copiii tot în centrul Bucureştiului îi aduci la şcoală. Cel mai probabil, după ce trece pandemia vom trece la un model hibrid de lucru, adică tot va trebui din când în când să vii la birou şi atunci tot timpul ăsta petrecut în trafic se va simţi”, atenționează Georgian Marcu, consultant imobiliar.

Ne scad veniturile, dar tot vrem să cumpărăm case

Suntem fruntaşi în Europa la numărul de proprietari de case, iar trendul continuă. Conform unui studiu realizat în mai multe ţări europene, jumătate dintre români iau în calcul să se mute sau să îşi cumpere o locuinţă în următorii doi ani. Asta deşi 44% dintre intervievaţi spun că le-au scăzut veniturile de la începutul pandemiei.

“Să ne cumpărăm acum o casă? Observ ce se întâmplă în piaţă, observ viaţa cât s-a schimbat şi încă nu îşi revine la un nivel de normalitate. Deci cuvântul de ordine pentru oricine este prudența”, atenționează un consultant imobiliar.

Răbdarea nu a fost însă, anul trecut, una dintre principalele noastre calităţi, cel puțin nu când a venit vorba despre cumpărarea unei locuinţe. Am fost cei mai rapizi şi hotărâţi din Europa la achiziţii imobiliare.

Trei din cinci români şi-au cumpărat o casă în doar trei luni şi asta după ce au vizionat doar cinci proprietăţi. Consultanţii imobiliari ne sfătuiesc ca în acest an să ne uităm mai mult şi să cumpărăm cu atenţie, doar după ce am cântărit bine opțiunile și bugetul de care dispunem.

O sa-ti placa: