Home Nunta Nunta de argint

Nunta de argint

by admin@nunta

Stiti bine ca exista nume traditionale pentru unele dintre nunti. De exemplu, implinirea a 50 de ani de casatorie este numita „Aniversarea nuntii de aur” sau pur si simplu „o aniversare de aur” sau „Nunta de aur”.  La modul general vorbind, dupa primul an de casatorie se sarbatoreste nunta de hartie, dupa 5 – nunta de lemn, dupa 10 – nunta de tinichea, dupa 25 de ani – nunta de argint, dupa 50 de ani, asa cum am specificat deja – nunta de aur, dupa 75 de ani – nunta de diamant. Fiecare „material” are o semnificatia sa in aniversarea casatoriei.

Originile istorice ale aniversarilor de nunta dateaza din timpul Imperiului Roman. Vorbim deci despre rituri stravechi, ce isi au radacinile in perioada Imperiului Roman. Nunta de argint inseamna un sfert de veac impreuna: 25 de ani de casatorie.  Ceea ce s-a mai pastrat si azi din acest rit al nuntii de argint s-a facut cunoscut mai ales in perioada medievala, pe teritoriul francez. Pe atunci, barbatii instariti le faceau cadou consoartelor o cunună fină din argint, simbol al dragostei trainice!

Iar numele aniversarilor ofera si indrumari pentru darurile potrivite sau traditionale pe care sotii si le ofera reciproc cu aceasta ocazie, si pe care le aduc si nasii, apropiatii si invitatii. 

Nunta de argint – Simbol al longevitatii

Crestinii obișnuiesc ca, la acest prilej, sa reconstituie oarecum nunta care le-a unit destinele de la început, respectand, in mare parte, cam aceleasi traditii, cu straie speciale, nasi, invitati si toate celelalte. Ce difera este doar materialul din care sunt confectionate verighetele desigur. Celebrarea a 25 de ani de casnicie poate reprezenta o nunta in toata regula. La nunta de argint se merge in fata altarului, cu nasii si toti cei dragi. Numai că ceea ce se întâmplă acolo nu este de fapt o noua nunta sau cununie religioasa, ci un moment in care sotii vin sa-i multumeasca lui Dumnezeu pentru dragostea lor si pentru trainicia ei. Oferindu-si noi simboluri, din argint de data aceasta. Acelasi lucru se intampla si in cazul nuntii de aur – dupa 50 de ani si a celei de diamant – după 75 de ani de casnicie.

Traditia moderna poate proveni din Germania medievala unde, daca un cuplu casatorit sarbatorea cea de-a 25-a aniversare a nuntii, sotia era prezentata in fata prietenilor si vecinilor cu o coroana de argint. Pentru a fi felicitata ca a prelungit viata cuplului de atatia ani. La celebrarea a 50-a, sotia primea o coroana de aur. De-a lungul timpului, numarul de simboluri sa extins, iar traditia germana a venit sa atribuie daruri care aveau conexiuni directe cu fiecare etapa a casatoriei.

Slujba religioasa

In cadrul acestor slujbe ceremoniale efectuate in Biserica cu ocazia aniversarilor nuntii mentionate (inclusiv cea de argint)  nu se repeta Sfanta taina a Cununiei, sotii nu mai poarta titulatura de miri – chiar dacă e de preferat ca nasii sa fie aceiasi , nu mai există lumanari speciale, etc. Se spune ca e de preferat ca, in acest moment al vietii, cand se presupune ca mirii au devenit  mai intelepti, sa nu irosim banii. Potrivit superstitiilor din batrani, cel mai important este sa facem, cu aceasta ocazie, un  bine, donand o suma unor oameni aflati la nevoie. Tot traditia populara spune ca un act de milostenie este obligatoriu, daca vrei sa ai parte de o casnicie linistita in continuare.

Cadourile aniversare

La aniversarea celor 25 ani de căsătorie intelepciune si trainicie sunt semnificatiile consacrate ale argintului. Acest metal este simbolul intelepciunii si al trainiciei. Tocmai de aceea, cadourile primite de cei care sarbatoresc 25 de ani de casnicie trebuie sa fie pretioase, incepand de la bijuterii si ceasuri de argint pana la icoane imbracate in acest material. O verigheta de argint trebuie adaugata langa cea de aur dupa celebrarea aniversarii celor 25 de ani de la casatorie, zice o cutuma romaneasca.

Cadourile  aniversare recomandate pentru o nunta de argint (pe langa verighetele din argint – litera de lege la o asemenea nunta; ele se poarta pe inelar, langa verigheta din aur, pentru tot restul vietii) sunt: alte bijuterii din argint, cu sau fara pietre (semi)pretioase, ori alte obiecte simbolice – o fotografie de cuplu sau una in care apar şi copiii prinsa in rama din argint, un ceas, un stilou, butoni de camasa, decoratiuni din argint. Insa si in acest caz e valabil faptul ca intotdeauna cadourile se aleg cu sufletul!

O sa-ti placa: