Home Diverse Esti pregatita sa devii mamica?

Esti pregatita sa devii mamica?

by admin@nunta

Se spune ca o femeie nu este pe deplin implinita decat atunci cand devine mama. Dar esti oare pregatita pentru aparitia unui al treilea membru in familie? Daca esti o femeie matura, responsabila si pregatita sa cresti un copil, iar in viata ta exista un echilibru perfect intre cele doua planuri – personal si material – este cel mai potrivit moment pentru a face acest pas.

Nu exista o varsta standard pentru a deveni mama

Teoretic, orice femeie poate sa aiba un copil, chiar la o varsta destul de frageda, pentru ca odata cu aparitia menstruatiei exista si posibilitatea de a ramane insarcinata. Nu acesta este insa elementul esential, deoarece o femeie trebuie sa devina mama atunci cand atat organismul cat si psihicul ei au ajuns la maturitate, si mai ales cand este realizata din punct de vedere social, pentru ca a da nastere unui copil implica si asumarea responsabilitatii cresterii acestuia intr-un mediu cat mai bun pentru dezvoltarea lui fizica dar si psihica.

In jurul varstei de 20 de ani te consideri prea tanara pentru a avea un copil, pentru ca vrei sa-ti continui studiile, nu doresti sa-ti deformezi silueta si sa uiti de iesirile in club, seara cu prietenii sau pur si simplu nu te vezi schimband scutece.

Nici atunci cand ti-ai finalizat studiile nu te poti gandi inca la copii daca nu ti-ai gasit un loc de munca, nu ai o casa a ta si a partenerului si nu vrei ca acesta sa se faca nevazut la auzul cuvintelor: “Sunt insarcinata, dragule!”

Cand te apropii de 30 de ani, majoritatea prietenelor tale au demult copii, parintii si socrii isi doresc un nepotel iar sotul crede si el ca “e timpul”. Nu esti nici acum realizata din punct de vedere financiar asa cum visai la 20 de ani, dar crezi si tu ca ar cam fi timpul sa devii mamica… Regreti acum ca nu l-ai facut mai devreme?

Nu intotdeauna conteaza varsta la care faci un copil, important este sa ai o relatie stabila si armonioasa cu partenerul, sa ai posibilitatile necesare cresterii micutului intr-un mediu cat mai placut si lipsit de griji, in care tu sa fii pregatita sa-i acorzi timp suficient si multa dragoste.

Decizia de a avea un copil trebuie luata de ambii parteneri

Cazul ideal este atunci cand atat tu cat si partenerul va doriti un copil. Nu te lasa influentata de parerea parintilor, socrilor, prietenelor, si reflecteaza din perspectiva ta personala, fiind constienta ca accentul responsabilitatilor va cadea asupra ta.

Daca abia te-ai casatorit, nu te grabi sa faci un copil, ci asteapta sa treaca ceva timp pentru a vedea daca viata in doi este exact asa cum ti-ai imaginat iar viitorul tata este si el pregatit pentru responsabilitatea de parinte.

Atunci cand intre parteneri exista neintelegeri, cu siguranta nu este momentul potrivit sa devii mamica. Un copil nu rezolva probleme de cuplu ci, dimpotriva, le poate agrava, asa ca nu te folosi de micut pentru a-ti tine partenerul legat de tine, cand dorinta de a avea un copil iti apartine exclusiv, pentru ca, in orice eventualitate, nu-ti va fi usor sa-l cresti singura.

Un copil impune schimbarea modului de viata

Daca in timpul sarcinii va trebui, pentru sanatatea celui mic, sa renunti la tigari, cafea, alimente nesanatoase si multe altele, adevaratele sacrificii vor veni abia dupa aceea. Vei fi nevoita sa dormi mai putin, sa renunti la iesirile lungi cu prietenele sau alte lucruri pe care le faceai inainte, pentru a-i aloca noului nascut cea mai mare parte a timpului.

Un copil are nevoie de atentie si afectiune, spatiu personal si loc de joaca. Fii pregatita sa petreci timpul jucandu-te cu el, tinandu-l in brate sau plimbandu-l prin parc, totodata oferindu-i educatia necesara.

Deasemenea, este foarte important sa stii ce trebuie sa faci atunci cand cel mic plange, cum sa-l tii corect in brate, cum si cat, precum si la ce interval de timp sa il alaptezi, cand si cum ii faci prima baie etc. Daca unele lucruri se invata pe parcurs, despre altele te poti documenta in prealabil din aricole si carti despre ingrijirea sugarului si a copilului mic sau poti vorbi ori cere ajutorul altor mamici.

Daca te-ai hotarat sa devii mamica, incepe cu o vizita la medicul specialist pentru a-ti evalua starea de sanatate, excluzand astfel eventualele probleme de fertilitate sau unele infectii cu transmitere sexuala care, desi pot trece neobservate, pot pune in pericol sanatatea viitorului copil.

In rest, renunta la metodele de contraceptie si pregateste-te din timp, din toate punctele de vedere, pentru aparitia celui mic.

 

O sa-ti placa: