O plantă nepretențioasă și bogată în proprietăți medicinale este faimoasa aronia melanocarpa. Este o specie de arbust din familia Rosaceae, care atinge o înălțime de 3 m și, prin urmare, arată ca un copac. Se mai numește chokeberry și este originară din America de Nord.
Așadar, cea mai faimoasă specie din această familie este arborele Aronia melanocarpa. Din 5-6 ciorchini de fructe se pot obţine între 4 și 12 kg. Gustul său este special, nu este dulce sau acru, ci astringent. Consumul direct, precum la alte fructe nu este posibil, ci doar sub formă de sucuri, vinuri, gemuri și altele de acest tip.
Fructele se coc la mijlocul lunii iulie, iar în august sunt gata de cules. Un fapt interesant este că păsările evită fructele și le mănâncă numai iarna. Acest lucru se explică prin prezența taninurilor, care scad când fructul este complet copt.
Beneficiile fructului de aronia pentru sănătate
- conține mulți antioxidanți – este una dintre plantele cele mai bogate în acești nutrienți.
- este bogat în antociani, care sunt pigmenți solubili în apă cu puternice efecte antioxidante și antiinflamatorii.
- conține de 20 de ori mai multă vitamină P decât portocalele și merele.
- este bogat în bioflavonoide, vitamine și minerale.
- efectul său antioxidant este de câteva ori mai puternic decât cel al vitaminelor A, C și E. Cea mai mare cantitate de antioxidanți se găseşte în aceste fructe bogate in proteine.
- are efecte antiradiații și detoxifiante.
Proprietățile sale antiradiații sunt utilizate pentru persoanele care lucrează cu computere, echipamente electronice, care folosesc mult timp telefonul mobil sau sunt expuse altor surse de radiații. În timpul accidentului de la centrala nucleară din Japonia, oamenii erau sfătuiți să folosească fructele chokeberry, ca cel mai puternic remediu natural împotriva radiațiilor.
Cele mai citite articole
Efectul antioxidant este util pentru încetinirea procesului de îmbătrânire și împotriva dezvoltării cancerului. Este utilizat împreună cu alți agenți pentru a preveni și trata cancerul insidios, în special al colonului, pancreasului și glandei tiroide.
Antioxidanții distrug radicalii liberi care intră în organism prin alimente, aer, stres, radiații și alte cauze. Fructele de aronia sunt superioare afinelor și altor fructe de pădure. Consumul regulat este util pentru multe boli și afecțiuni, precum scăderea tensiunii arteriale și nivelului de colesterol.
Creşte nivelul de hemoglobină
Crește vitalitatea corpului și ajută la depășirea oboselii și a tulburărilor nervoase, are un efect tonic bun. Pentru a avea o absorbție mai bună a fierului, mai multă vitamina C poate fi utilizată împreună cu fructele aronia și alte produse naturale pentru anemie.
Fructele aronia conţin iod
De 3-4 ori mai mult iod decât în alte fructe, se găseşte în acest arbust fructifer. Acest element ajută la secreția sucului gastric și la stimularea glandei tiroide. Prin urmare, se recomandă consumul acestor fructe pentru funcționarea normală a glandei tiroide.
Care este doza zilnică recomandată?
Doza recomandată pentru o zi este de 2 linguri pline, ceea ce echivalează cu o mână de fructe. Se pot folosi fructe proaspete crude sau uscate prin pre-înmuiere în apă.