Home Diverse Anvelopele cu marcaj M + S sunt anvelope de iarna?

Anvelopele cu marcaj M + S sunt anvelope de iarna?

by admin@nunta

Anvelopele cu marcaj M + S sunt anvelope de iarna?

Cu siguranta majoritatea conducatorilor auto au observat ca anvelopele de iarna au intotdeauna marcajul M + S. Ce inseamna aceasta inscriptie? Atesta capacitatea de iarna a anvelopei? 

,,M + S  ” este abrevierea „  Mud and Snow  ”, pentru  anvelope,  care inseamna „noroi si zapada” in engleza. O  anvelopa M+S  (sau M&S, MS, M/S) este pur si simplu o anvelopa potrivita pentru drumuri noroioase sau inzapezite.

Marcajul  M+S  este prezent sistematic pe toate  anvelopele de iarna. Dar nu toate anvelopele M+S sunt anvelope de iarna. Intr-adevar, acest marcaj se poate gasi si pe anvelopele 4 × 4, anvelope all-season sau chiar pe anvelopele de vara pentru rulote.

Marcajul anvelopelor M + S: ce garantii ofera?

Marcajul M + S indica pur si simplu ca structura anvelopei este conceputa pentru a putea rula pe noroi sau zapada. Asadar, achizitionarea unor cauciucuri m+s ar trebui sa ofere o mai buna capacitate de a reduce impotmolirea vehiculului pe drumurile noroioase si patinarea rotilor atunci cand se conduce pe zapada. 

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul ca aceasta este o declaratie simpla a producatorului, care nu este supusa niciunui test anume, spre deosebire de marcajul 3PMSF care, la randul sau, este reglementat. Denumirea M+S nu ofera, asadar nicio garantie reala cu privire la performanta anvelopei in conditii dificile de iarna (zapada, gheata, drumuri ude si alunecoase etc.).

In ceea ce priveste noua lege care impune anvelopele si/sau echipamentele de iarna pe drumurile de munte, anvelopele M+S nu sunt considerate anvelope de iarna in ochii legislatiei. Cu toate acestea, se acorda o toleranta acestor anvelope pana in 2024.

Care sunt diferentele dintre anvelopele M + S si 3PMSF?

Cele mai citite articole

Pe langa marcajul M + S, unele anvelope de iarna au si o pictograma reprezentand un fulg de zapada pe un fundal de munte. Acesta este  marcajul anvelopei 3PMSF  (Three Peak Mountain SnowFlake) care garanteaza performanta reala a anvelopei pe zapada.  

Intr-adevar, obtinerea etichetei 3PMSF este supusa unor teste standardizate pentru a masura capacitatea de tractiune a anvelopei pe drumurile acoperite cu zapada. Prin urmare, conducatorii auto se pot baza pe acest marcaj pentru achizitionarea de anvelope cu capacitati demonstrate pentru iarna.

Simbolul 3PMSF certifica faptul ca anvelopa in cauza indeplineste in mod satisfacator criteriile de performanta cerute de testele pe zonele acoperite cu zapada permitandu-i sa fie considerata o anvelopa pentru utilizare intensiva in conditii de iarna. 

Realitatea testelor efectuate urmareste masurarea tractiunii in acceleratie a anvelopei pe zapada moderat compactata, tractiune care trebuie sa se dovedeasca mult mai mare decat cea a unei anvelope standard care nu poarta aceasta eticheta.

La temperaturi de sub 7°C, anvelopele certificate pentru iarna (unele cu marcaje M+S si/sau 3PMSF) sunt mult mai sigure – ofera o distanta de franare mai scurta in comparatie cu anvelopele de vara pe drumuri ude, inzapezite sau inghetate.

Exista, de asemenea, anumite anvelope all-season sau all-terrain, fara a fi in mod specific anvelope de iarna, care au acest simbol pe peretele lateral, dovedind astfel performanta lor pe drumurile acoperite cu zapada.

Cele mai citite articole

O sa-ti placa: