Home Diverse Pisica cu microfoane implantate, operatiunea prin care CIA voia sa spioneze Rusia

Pisica cu microfoane implantate, operatiunea prin care CIA voia sa spioneze Rusia

by Ionescu Iuliana

Documentele declasificate in urma cu cativa ani au scos la iveala ca sefii CIA au apelat la oamenii de stiinta pentru a pune bazele unui proiect inedit de spionaj. Este vorba despre implantarea unor microfoane in corpul unor pisici pentru a afla secretele inamicilor. Astazi, cand piata este invadata de microfoane spion ieftine, un astfel de proiect poate parea o gluma, dar el a fost implementat in anii 60.

Acoustic Kitty (Pisica Acustica) a fost un proiect CIA lansat de Directia de Stiinta si Tehnologie a Agentiei Centrale de Informatii (CIA), care in anii 1960 intentiona sa foloseasca pisicile pentru a spiona Kremlinul si ambasadele sovietice. Pe parcursul unei interventii chirurgicale de o ora, un chirurg veterinar a implantat un microfon in canalul urechii pisicii, un mic emitator radio la baza craniului si un fir subtire in blana. Aceasta interventie permitea ca pisica sa inregistreze si sa transmita involuntar sunetul din imprejurimi.

Din cauza problemelor de distragere a atentiei, expertii urmau sa dezvolte o alta inventie care sa controleze sentimentul de foame a pisicilor. Victor Marchetti, fost ofiter al CIA, a declarat ca Proiectul „Acoustic Kitty” a costat aproximativ 20 de milioane de dolari.

Prima misiune a unei „pisici acustice” a fost aceea de a inregistra discutiile dintre doi barbati intr-un parc din fata complexului sovietic de pe Wisconsin Avenue din Washington D. C. Pisica a fost eliberata in apropierea parcului, dar a fost lovita si de un taxi si a murit aproape instantaneu. Informatia aceasta avea sa fie contestata in 2013 de catre Robert Wallace, fost director al Biroului Serviciului Tehnic al CIA, care a declarat ca proiectul a fost abandonat din cauza dificultatii de a pregati pisica sa se comporte asa cum este necesar si „echipamentul de ascultare a fost scos din corpul pisicii, iar pisica a fost cusuta din nou pentru a doua oara si a trait o viata lunga si fericita „.

Testele ulterioare au esuat, de asemenea. La scurt timp dupa aceea, proiectul a fost considerat un esec. Cu toate acestea, alte surse sustin ca Acoustic Kitty a inregistrat si unele succese.

Proiectul a fost anulat in 1967. In memorandumul de incheiere s-a precizat ca cercetatorii CIA au crezut ca pot instrui pisicile pentru a parcurge distante scurte, dar ca „factorii de mediu si de securitate in utilizarea acestei tehnici intr-o situatie straina reala ne obliga sa concluzionam ca pentru scopurile noastre (de spionaj) proiectul nu este unul practic”. Proiectul a fost facut public abia in 2001, cand unele documente ale CIA au fost declasificate.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

O sa-ti placa: