Home Nunta 10 Obiceiuri de nunta in Romania

10 Obiceiuri de nunta in Romania

by admin@nunta
obiceiuri de nunta

Introducere la Traditiile de Nunta din Romania

In Romania, nunta nu este doar o simpla ceremonie de celebrare a unui nou inceput pentru cuplul casatorit, ci este un amalgam de traditii si obiceiuri transmise din generatie in generatie. Fiecare regiune a tarii poate avea particularitati specifice, dar exista obiceiuri care se regasesc in aproape toate nunțile traditionale romanesti. De la pregatirile initiale pana la petrecerea care dureaza pana in zori, nunta romaneasca este o adevarata sarbatoare plina de culoare, muzica si emotie.

Fata in Maritat si Logodna

Unul dintre primele obiceiuri legate de nunta este "fata in maritat", o etapa unde viitorii mire si mireasa isi anunta intentia de a se casatori. In trecut, acest obicei includea negocierea zestrei de catre parintii mirilor, dar in zilele noastre, acest aspect a fost in mare parte eliminat, pastrandu-se mai mult aspectul formal si de anuntare a evenimentului. Urmatoarea etapa este logodna, care, in traditia romaneasca, este marcata prin schimbul de inele, simbol al promisiunii de casatorie.

Pregatirea Miresei si a Mirelui

Pregatirea miresei este un moment cheie in ziua nuntii. Obiceiul cere ca mireasa sa fie ajutata de domnisoarele de onoare si de femeile mai in varsta din familia ei sa se imbrace si sa se pregateasca. In unele regiuni, mireasa poarta un voal rosu, simbol al dragostei si pasiunii. Pe de alta parte, mirele este pregatit de cavalerii sai de onoare, fiind adesea obiectul unor glume prietenesti, care au rolul de a detensiona atmosfera.

Un alt obicei prenuptial este "furatul miresei", un joc traditional unde mireasa este "furata" de prietenii mirelui sau de cei ai miresei si ascunsa intr-un loc secret. Mirele trebuie să "negocieze" recuperarea partenerei sale, de obicei prin oferirea de bauturi sau prin declaratii amuzante de dragoste.

Ceremonia Religioasa si Cununia Civila

Cele mai citite articole

Marea majoritate a nuntiilor din Romania sunt oficiate conform riturilor Ortodoxe. Ceremonia incepe cu cununia civila, de obicei in ziua precedenta sau in aceeasi zi dimineata, urmata de cununia religioasa. In cadrul ceremoniei religioase, mirii sunt incununati cu coroane, simbolizand regalitatea lor ca rege si regina ai propriei familii. Un moment deosebit este cel al "Dansului Isaiah", unde mirii sunt condusi de preot de-a lungul bisericii, tinand in maini o lumanare aprinsa.

Obiceiul de a lega mirii cu un fir rosu, simbol al unirii eterne si al dragostei neconditionate, este de asemenea respectat in cadrul cununiei religioase. Acest act simbolic reflecta unitatea si legatura indisolubila dintre miri.

Petrecerea de Nunta

Dupa ceremonie, urmeaza petrecerea de nunta, care este poate cea mai asteptata parte a evenimentului. Muzica traditionala si dansurile sunt elemente esentiale, fiecare regiune avand dansuri specifice, cum ar fi hora, sârba sau brâul. Meniul la o nunta traditionala romaneasca este un alt aspect deosebit, abundand in feluri de mancare traditionale precum sarmale, mici sau cozonac.

Petrecerea incepe cu primirea mirilor in sala de festivitati, unde sunt intampinati cu paine si sare, simboluri ale prosperitatii si ospitalitatii. Este urmata de dansul mirilor, moment emotiv si simbolic al unirii lor prin dans. De asemenea, nu lipseste "aruncarea buchetului" de catre mireasa, un moment asteptat cu nerabdare de toate femeile necasatorite prezente la eveniment.

Concluzie

Traditiile de nunta din Romania sunt bogate si variate, reflectand istoria si cultura bogata a tarii. Fiecare obicei are semnificatia sa, imbogatind ceremonia si transformand nunta intr-o adevarata experienta culturala. Desi unele practici s-au modernizat sau au disparut, esenta nuntii romanesti ramane aceeasi: celebrarea dragostei, a unitatii si a continuitatii familiale.

Cele mai citite articole

O sa-ti placa: