Home Diverse Cum să îți alegi lampa de birou într-un mod corect?

Cum să îți alegi lampa de birou într-un mod corect?

by admin@nunta

Cum să îți alegi lampa de birou într-un mod corect?

Lampa de birou joacă un rol mai important decât am crede. Este important să știm cum să o alegem și, deși pare o sarcină destul de simplă să alegi una, lucrurile nu stau chiar așa. În rândurile de mai jos, îți spunem la ce să te uiți atunci când vrei să cumperi o lampă de birou.

Lămpile de birou au rolul de a-ți da luminozitatea potrivită pentru proiectele la care lucrezi. Dacă ai cumpărat de curând una, probabil că ai văzut cât de multe modele există pe piață – una mai diferită de cealaltă – și nu prea știi încotro s-o apuci. Ar trebui să alegi modelul, mărimea și stilul potrivit biroului sau spațiului în care lucrezi. În primul rând, este foarte important ca lumina dată de ea să nu fie prea obositoare sau prea puternică pentru ochii tăi; mai ales atunci când petreci foarte mult timp în spațiul tău de lucru. Rolul ei este de a lumina sarcina la lucrezi: fie trebuie să vezi mai bine ce scrii, ce lucrezi, scrisul pe un laptop etc. Ar fi bine să iei în considerare la ce anume vrei să te ajute acea lampă. Vrei să o cumperi doar ca o lumină ambientală sau o lumină auxiliară? După ce te-ai decis la acest aspect, poți să începi căutările. Lămpile mai vechi folosesc becuri incandescente, care sunt destul de ieftine și oferă o lumină “caldă”. Însă acestea nu durează foarte mult, se ard după aproximativ 1000 de ore. Lămpile mai noi folosesc becuri LED, care au ceva mai multe beneficii decât celalalte: nu încălzesc așa tare, folosesc energie mai puțină, nu costă foarte mult și rezistă mult mai mult decât becurile normale. Becurile LED dau o lumină puternică, “albă”, clară, dar pot fi destul de fierbinți la atingere. Mai sunt și lămpile cu becurile fluorescente, care oferă o lumină asemănătoare cu lumina de afară. Pentru sănătatea noastră, ne putem gândi si la lămpile UV.

În al doilea rând, încearcă să alegi și să ajustezi lumina potrivită în funcție de ora la care lucrezi. Dacă ești obișnuit să lucrezi noaptea pentru un proiect sau poate urmărești ceva la calculator seara – poate un podcast sau poate îți place să joci poker online sau poate un eveniment online ce are loc târziu în noapte – noi îți recomandăm să nu ai ca singura sursă de lumină lampa. Îți va putea afecta ochii. Dacă mai ai vreo lampă decorativă, mai mare, în cameră, aprinde-o și pe aceea. Dacă stai cu ochii în calculator sau laptop, ai grijă să nu fie singura lumină care îți bate în ochi. Poți aprinde și lumina în cameră, dar difuză, și apoi și lampa.

Cele mai citite articole

Un aspect pe care trebuie să îl ai în vedere când cumperi o lampă este dimensiunea ei. Trebuie să fie potrivită biroului tău, sau spațiului de lucru. Dacă este prea mare sau prea mică, nu va distribui lumina așa cum trebuie. De asemenea, nu uita să alegi o lampă cu mânere ajustabile. Este la fel de important să o poți seta la înălțimea la care trebuie. Dacă sunt mai multe persoane care lucrează de la acel birou, atunci acest element e cu atât mai esențial. Dacă sunt persoane mai înalte, ochii vor fi poziționați mai sus. De aceea, o lampă ajustabila e musai. Mai există așa-numitele lămpi cu “gât” ajustabil. Și acelea sunt potrivite deoarece poți muta “gâtul” cum dorești tu.

Mai mult, unele lămpi au și extra opțiuni care vin “la pachet” cu unitatea. De exemplu, pot avea diverse sertare sau spații de depozitare pentru pixuri, creioane, hârtii, foarfecă, aproape pentru orice ai avea nevoie la un birou. Unele au încorporat și un ecran electronic care poate indica temperatura de afară, data, ora și alte informații asemănătoare. Alte lămpi mai noi au și încărcător de telefon integrat în unitatea lămpii, care deseori poate fi foarte practic dacă stăm ore întregi la birou și trebuie să avem telefonul lângă noi.

După cum poți vedea, alegerea unei lămpi nu este atât de simplă pe cât pare. Pe piață, sunt atât de multe modele pentru toate buzunarele, dar și pentru toate tipurile de birou. Înainte să cumperi una, ar fi indicat să îți faci temele și să înțelegi dacă îți satisface toate necesitățile.

 

Cele mai citite articole

O sa-ti placa: