Multe persoane sunt indragostite de bijuteriile din argint si au in colectia personala cel putin cateva piese pe care pur si simplu le adora. Stralucirea deosebita a metalului si versatilitatea sa il fac unul dintre cele mai populare materiale pentru crearea accesoriilor, precum bratarile din argint de aici.
Cu toate acestea, in timp, argintul isi pierde luciul si oxideaza. Motivul este unul simplu, si anume ca bijuteriile includ si alte aliaje, cum ar fi cuprul, deoarece argintul pur este prea moale pentru a fi prelucrat. Prin urmare, metalul folosit drept aliaj este cel din cauza caruia accesoriile capata un aspect murdar. Din fericire, exista modalitati prin care poti curata argintul, pentru a te bucura din nou de frumusetea sa. Descopera in continuare cum poti recapata stralucirea bijuteriilor tale.
Cum se curata argintul?
Nu iti face griji daca accesoriile tale din argint au oxidat, pentru ca este vorba de un proces absolut normal. De fapt, exista o multime de persoane care prefera bijuteriile cu un aer antichizat, patinat, deoarece acestea nu stralucesc prea tare. Nuanta argintului este mai inchisa atunci cand oxideaza, prezinta un farmec si o eleganta aparte, de aceea multe femei nu se grabesc sa isi curete bijuteriile.
Totusi, este important sa faci diferenta intre accesoriile cu aspect antichizat si cele care au nevoie de intretinere periodica. Nu exista o regula generala cu privire la momentul in care trebuie sa-ti cureti bijuteriile, dar daca oxidarea este mult prea intensa si acopera aproape intreaga suprafata a acestora, a sosit momentul ca argintul sa fie curatat.
Fie ca preferi varianta mai stralucitoare, fie ca vrei sa obtii din nou o culoare placuta de gri argintiu, trebuie sa stii ca argintul se curata foarte usor, cu ajutorul unei lavete din bumbac. Ai nevoie doar de o carpa moale si de putina rabdare pentru a freca bijuteria, astfel incat sa-i redai frumusetea initiala.
Executa miscari blande asupra pieselor, pana observi ca bumbacul se murdareste, pe masura ce a fost indepartat oxidul de pe suprafata accesoriilor din argint. In doar cateva minute, orice bijuterie confectionata din argint 925 isi va recapata stralucirea. Aceasta este cea mai simpla si inofensiva modalitate de a curata piesele oxidate, fiind la indemana oricarei persoane.
Solutii profesionale sau substante din bucatarie?
Multe femei isi curata bijuteriile din argint cu diferite solutii pregatite in casa. Insa, contrar opiniei generale, produsele naturale nu sunt bune pentru orice. Nu uita ca la achizitionare, piesele din argint sunt insotite de un certificat de garantie. Acesta este valabil pentru posibile defecte de fabricatie ce nu au fost identificate in momentul cumpararii, dar nu acopera daunele suferite in urma curatarii necorespunzatoare.
In acest sens, nu este indicat sa folosesti zeama de lamaie, bicarbonat de sodiu, otet, detergent sau alte tipuri de solutii pe care le gasesti prin casa. Suprafata bijuteriilor din argint poate fi distrusa din cauza acizilor sau a agentilor de curatare pe care ii contin astfel de produse, fiind prea dure pentru un material atat de sensibil ca argintul. Mai mult, folosirea unor substante puternice deterioreaza si pietrele pretioase, lemnul de abanos, emailul ori alte tipuri de materiale montate in bijuteriile din argint.
In situatia in care vrei sa-ti cureti accesoriile in doar cateva clipe, exista solutii profesionale special concepute pentru acest metal, ca de exemplu lavete impregnate cu o substanta adecvata pentru argint. Foloseste intotdeauna astfel de produse sau o carpa moale din bumbac pentru a te asigura ca nu-ti vei deteriora iremediabil bijuteriile preferate.
Cum se pastreaza bijuteriile din argint?
Procesul de oxidare nu poate fi evitat in timp, dar daca iti doresti sa te bucuri o perioada indelungata de frumusetea accesoriilor din argint, acorda atentie felului in care le intretii. Depoziteaza intotdeauna bijuteriile in recipiente etanse, care sa asigure o umiditate scazuta.
Nu aseza mai multe piese laolalta, pentru ca argintul este un material moale si se zgarie extrem de repede. Evita expunerea bijuteriilor la lumina directa a soarelui, cosmetice, parfumuri, fixativ sau substante ce contin sulf, cum ar fi latexul, ceapa ori maioneza. De asemenea, apa care contine clor afecteaza argintul, asa ca nu purta bijuteriile cand faci dus sau daca urmeaza sa mergi la piscina.
Ai posibilitatea de a oferi intotdeauna un nou inceput bijuteriilor tale din argint. Totusi, daca nu te multumesc rezultatele obtinute dupa curatare sau pur si simplu vrei sa iti imbogatesti colectia, poti comanda piesele preferate de pe metaphora.ro. Ingrijite corect si depozitate intr-un mediu adecvat, accesoriile din argint iti ofera cativa ani de bucurie si pot deveni chiar o pretioasa mostenire de familie.