Home Diverse Cine a inventat televizorul color?

Cine a inventat televizorul color?

by admin@nunta

Dacă este vorba de produse electronice, probabil că aparatul de uz casnic cel mai popular în ultimele decenii rămâne cu siguranță nu calculatorul, ci tot televizorul color. Până și calculatoarele de birou au un monitor care se trage la bază tot din familia televizoarelor, nu-i așa?

Primele încercări de apariție a televiziunii

Principiul televiziunii în sine (transmiterea imaginii la distanță) a fost formulat în îndepărtatul 1880 independent de doi oameni de știință în același timp: americanul Souier și francezul Maurice Leblanc. A fost posibil să se gândească acest lucru în acei ani numai pe cale mecanică.

Cea mai veche mențiune a televiziunii color a fost menționată într-un brevet german din 1904. Mai apoi, în anul 1925, inventatorul rus Vladimir K. Zworykin a  depus, de asemenea, un brevet pentru un sistem de televiziune color complet electronic. Din nefericire niciunul din aceste proiecte nu a avut succes, dar ele rămân în analele tehnicii moderne ca fiind primele propuneri documentate pentru realizarea unui televizor color.

În 1928, a avut loc la Londra prima emisiune TV color grație lui John Logie Baird, un inginer scoțian pe care istoria îl consemnează ca fiind primul om care a construit un sistem de televiziune viabil. Inițial, imaginile transmise în anii 20 aveau o rezoluție foarte mică, de aproximativ 60 de linii.

El a fondat Baird Television Development Company și, în 1928, a făcut prima emisiune de televiziune transatlantică între Londra și New York, precum și primul program de televiziune pentru BBC. După doar trei ani de la această mare realizare, în 1931, a realizat și prima transmisie live.

Televiziunea și americanii

Cercetătorii CBS conduși de Peter Goldmark au inventat un sistem mecanic de televiziune color, bazat pe proiectele lui John Logie Baird din 1928.

FCC a autorizat  tehnologia de televiziune  color CBS ca standard național american în octombrie 1950. Cu toate acestea, sistemul la vremea respectivă era voluminos, calitatea imaginii era destul de proastă și, cel mai grav, tehnologia televiziunii color nu era compatibilă cu aparatele ce transmiteau alb-negru.

CBS a început să transmită color în cinci stații de pe coasta de est în iunie 1951.

Producția de televiziune color a fost încă întreruptă în timpul războiului coreean. Confruntat cu numeroase provocări, sistemul CBS a eșuat în final, deși pornise la drum cu planuri mărețe.

RCA a avut timpul necesar pentru a proiecta un televizor color mai bun decât CBS, pe baza cererii de brevet a lui Alfred Schroeder din 1947. Sistemul a devenit viabil la sfârșitul anului 1953, iar vânzările de televizoare color RCA au început să fie mai mari în 1954.

În 1958, președintele Dwight D. Eisenhower a vizitat stația NBC din Washington, DC și a ținut un discurs în care a subliniat meritele noii tehnologii. Discursul său a fost înregistrat color și o copie a acestui videoclip a fost livrată Bibliotecii Congresului American.

Posturile de televiziune și rețelele de televiziune din cea mai mare parte a lumii au trecut de la alb-negru la difuzarea color în anii 1960 și 1970.

Diferitele televizoare cu tuburi au dominat piața până în anii 1990, când a existat o evoluție accelerată în domeniu și au început să apară noi tehnologii, precum LCD, plasmă și LED.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

O sa-ti placa: