Home Diverse 6 situaţii în care un psiholog te poate ajuta

6 situaţii în care un psiholog te poate ajuta

by admin@nunta

Contrar credinței populare, nu trebuie ca o persoană să fie „nebună”, disperată sau la un pas de prăbușire pentru a cere sfaturi profesionale. 

Pe de altă parte, psihoterapia nu este necesară pentru fiecare problemă întâmpinată, mai ales în prezența unui sprijin social stabil. Este însă o necesitate când mecanismele obișnuite de coping încep să eșueze și calitatea vieții suferă. În această situaţie şedinţele de terapie cu psihologi online sunt foarte eficiente şi oferă pacientului intimitatea şi confortul propriei case. Aceste şedinţe oferă terapii de zi sau de seară, în funcţie de dorinţa pacientului. Dar care sunt semnalele alarmante pentru o astfel de situație?

Schimbările de dispoziție

Tristețea poate fi un semn al unei probleme de sănătate mintală. Unele tulburări mentale includ modificări semnificative ale dispoziției. Modificările pot fi rapide sau pot apărea după câteva zile sau săptămâni. 

Depresia, de exemplu, este o tulburare de dispoziție care afectează peste 350 de milioane de oameni de toate vârstele din întreaga lume. Este adesea însoțită de o gamă largă de simptome, cum ar fi concentrația slabă, tulburări de somn, scăderea energiei, senzații de lipsă de speranță etc. Dacă cineva ajunge în punctul în care se întreabă dacă viața merită trăită și dezvoltă gânduri sinucigașe, ar trebui să primească imediat ajutor de specialitate.

Consumul de droguri şi alcool 

Când o anumită substanță devine un instrument în fața anxietății, atunci abilitățile de gestionare emoțională trebuie să fie reglate. Dacă acest comportament începe să scape de sub control și nu poate fi oprit în ciuda consecințelor negative, se formează o dependență care necesită tratament.

Iritabilitatea

Cele mai citite articole

Iritabilitate semnificativă, ostilitate și frecvente izbucniri de furie pot semnala o problemă de sănătate mintală. Furia nu numai că epuizează energia emoțională și fizică, dar ar putea avea un impact negativ asupra sănătății, relațiilor și muncii. Dacă nu este tratată, poate duce la abuz de substanțe, violență emoțională sau fizică în relații și comportament autodistructiv.

Frici obsesive sau fobii

Aceste temeri pot include frica extremă de animale sau insecte; zboruri cu avionul sau spectacole publice; teama că oamenii o urmăresc și o judecă și gânduri repetitive obsesive care implică din ce în ce mai mult viața de zi cu zi, cum ar fi teama de un pericol iminent sau o problemă de sănătate. Anxietatea poate paraliza capacitatea de a funcționa normal. 

Probleme de somn

De obicei este nevoie de 7-9 ore de somn în fiecare noapte. Modificările permanente ale calității și cantității somnului pot fi un simptom al unei boli mintale. Prea mult sau prea puțin somn poate fi asociat, de exemplu, cu anxietatea depresivă.

Probleme de concentrare

Dacă resursele sunt dedicate controlului unei tulburări mentale sau comportamentale în evoluție, poate fi dificil ca persoana în cauză să gândească sau să vorbească clar, să-şi amintească anumite lucruri sau să se concentreze. Dacă se descoperă o concentrare mai slabă decât de obicei sau există probleme cu luarea deciziilor la locul de muncă sau la școală, acesta poate fi un simptom al unei probleme mentale.

În concluzie, multe persoane neglijează simptomele deteriorării sănătății mintale, ceea ce afectează calitatea vieții lor, precum și dezvoltarea personală. Când exista dubii cu privire la natura și gravitatea problemei, ar trebui solicitată o opinie specializată.

Cele mai citite articole

O sa-ti placa: